Svenska utbildningar för design och konst

När du har tagit reda på att just du har ett brinnande intresse för konst och design i alla dess former, och har lyckats visa dina vänner och bekanta att det kanske bor en blivande konstnär i din kropp, då är det dags att välja vilken inriktning som du är intresserad av. Här finns det gruppen konst, och design inom konsten. I denna grupp ingår allt från målningar, skulpturer, krukmakeri och glaskonst för att bara nämna några. Efter det finns den stora grupp som du finner under den moderna konstens vingar. Här kan design och konst vara precis vad som helst från digitala bilder till olika andra fysiska föremål.

farg2

För detta finns det en mängd svenska utbildningar. Vill du verkligen satsa på din skapande ådra ska du då söka in på någon av de folkhögskolor eller universitet som erbjuder utbildningar och kurser inom konst och design. Här kommer du att få lära dig grunderna inom konsten, samt även efter dessa kunna utveckla din utbildning och fokusera på just ditt område. Den mest kända utbildningen finns på Göteborgs Universitet, och heter Design och Konsthantverk. Det finns dock utbildningar på många platser i landet, och kanske vill du börja på en mycket lägre nivå.

Vill du börja med att lära dig de olika vanligare grenarna inom design och konst hittar du många enkla kurser som erbjuds att gå under kvällstid. På det sättet kan du prova först och se om detta verkligen är något för dig, och samtidigt ha tid med ditt ordinarie arbete som ger dig ditt dagliga levebröd. Andra olika stora design- och konstskolor som du hittar i Sverige är Beckmans Designhögskola, Karlstad Universitet och Lunds Konst- och Designskola. På alla dessa platser kan du få en bra utbildning och en grundplåt till det som kan bli ett avstamp till en erkänd konstnär.

Leave a Reply