Olika kända genrer inom konst och design

När det gäller konst och design är detta ett stort område, och det växer hela tiden fram nya vägar för designers och konstnärer att skapa nya sätt att uttrycka sin fantasi och konstnärliga ådra. Det finns dock de många traditionella konstformerna som de flesta av oss känner igen. Några av dessa är:

  • Den traditionella konstnären: Här har du den person som oftast genom med papper, duk, staffli och olika typer av färger uttrycker sin fantasi eller återskapar ett landskap eller ett föremål genom en vacker tavla. Detta är den mest erkända konstformen, och den som fortfarande har det största antalet samlare. Här är dock även konkurrensen hårdast och det är svårt att slå sig fram som en etablerad konstnär under sin livstid. De flesta av dessa konstnärer har blivit kända efter sin död.
  • Glaskonst: Denna gren inom konsten är den som sammanfogar konst och design på ett sätt som uttrycker vackra föremål. Oftast handlar det då om att bli erkänd av ett av de svenska eller internationella glasbruken, vilket då finns i form av Kosta Boda, Orrefors och Rejmyre Glasbruk som är några av de mest kända. När det gäller internationell glaskonst är det Italia och många andra som står högt på listan.
  • Skulpturer: Att vara skulptör kan vara för att skapa både stora och små föremål, och i detta ingår många gånger även keramikkonst och design inom det området. Här kan det vara allt från en staty som ska skapas till en mindre byst för bordsplacering. Även inom detta område finns många av de mest erkända konstnärerna och designers att finna högt placerade på listan efter sin död.

Andra kända grenar inom konst och design är smidesdesign, samt det som internationellt kallas för “scrap metal”-konst, vilket är när olika ting återvinns och ges en vacker eller intressant form av en figur eller annat okänt föremål.

Leave a Reply